Joi, 13 octombrie 2016, cu începere de la ora 10.30, la Sala de ședințe a Consiliului Județean Teleorman, se vor desfășura manifestările finale ale celei de XV-a ediții a Festivalului Național „Marin Preda”, proiect cultural de tradiție, derulat în organizarea Consiliului Județean Teleorman și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman, în parteneriat cu Primăria Comunei Siliştea Gumeşti şi Biblioteca Judeţeană „Marin Preda” Teleorman şi în colaborare cu revistele: „Luceafărul de dimineaţă” (Bucureşti), „Argeş” (Piteşti), „Bucureştiul literar şi artistic” (Bucureşti), „Litere” (Târgovişte), „Pro Saeculum” (Focşani) şi „Caligraf” (Alexandria).

Manifestările de la Alexandria, la care participă peste 60 de scriitori și publiciști din București și din țară, dar și din județul Teleorman,  vor cuprinde: Simpozionul „Marin Preda: pactul ficțional cu istoria”; festivitatea de decernare a Premiilor celei de a XV-a ediţii a Festivalului Naţional de Literatură „Marin Preda” (din partea organizatorilor și a revistelor partenere); acordarea Diplomei de Excelență pentru sprijinirea scriitorilor din Teleorman; lansarea volumului „Marin Preda. Anii formării intelectuale”, datorat istoricului literar Stan V. Cristea, și lansarea romanului „Dulce ca pelinul”, al prozatorului Ștefan Mitroi.

De asemenea, în cadrul manifestărilor vor fi lansate volumul „Festivalul Național de Literatură «Marin Preda», ediția XV-a, 2016. Caietul premianților” și numărul special al Revistei de Cultură „Caligraf”, totodată fiind organizate Expoziţia de carte „Marin Preda, mereu actual”, realizată de Biblioteca Judeţeană „Marin Preda” Teleorman, și Expoziția foto-documentară „Sub semnul operei lui Marin Preda”, realizată de publicistul și jurnalistul Stan Ștefan.

Urmează deplasarea la Siliştea Gumeşti, unde va fi depusă o coroană de flori la bustul scriitorului Marin Preda, va fi vizitat Centrul Memorial „Marin Preda”, iar apoi va fi vizitată Casa natală a scriitorului.

 

 

Festivalului National de Literatura ” Marin Preda” editia a XV-a